MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ
KOLEKSİYON GELİŞTİRME POLİTİKASI
1.Amaç
3.1. Satın Alma
Kütüphane için kaynakların seçimi, siparişi ve alımı süreçlerini kapsar.
3.1.1. Basılı Kaynaklar (Kitaplar)
Malatya Turgut Özal Üniversitesi mensupları kütüphanede bulunmayan ve satın alınmasını istedikleri kitapların bibliyografik bilgilerini Daire Başkanlığına iletirler, talep edilecek yayın sayısında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Kullanıcılardan gelen yayın istekleri Sağlama Birimi tarafından değerlendirmeye alınarak Danışma Kurulunun onayına sunulur.
3.1.2. Süreli Yayınlar
Malatya Turgut Özal Üniversitesi mensupları abone olunmasını istedikleri süreli yayınların bibliyografik bilgilerini akademik birimler aracılığıyla Daire Başkanlığına iletirler. Süreli yayın istekleri her yıl sonunda Danışma Kurulu tarafından değerlendirilir.
3.1.3. Tezler
Üniversitede hazırlanacak tezlerin birer kopyası basılı olarak kütüphaneye teslim edilir ve elektronik kopyası açık erişim sistemi üzerinden kullanıcının verdiği izinler çerçevesinde erişime sunulur. Yazarı tarafından erişim sınırlılığı belirlenen tezlerin bibliyografik kimliklerine katalogdan erişilebilecek ve basılı ve elektronik kopyalarına kütüphane içinden erişim sağlanır.
3.1.4. Elektronik Kaynaklar
Kısıtlı bütçe olanakları, kurlardaki dalgalanmalar ve kur farkları, elektronik kaynak seçimini zorlaştırmaktadır. Eğitim, öğretimi ve araştırmayı desteklemek amaçlı yürütülen e-kaynak satın alma veya abonelik faaliyetleri kullanıcılardan gelen istekler dikkate alınarak koleksiyona uygunluk ve bütçe kapsamında değerlendirilir. Elektronik kaynaklara yönelik olarak koleksiyon geliştirme sürecinde, kullanım istatistikleri ve maliyet-yarar analizi gibi niceliksel tekniklerin uygulanır.
Lisans Özellikleri
Satın alınmasına ya da abonelik yapılmasına karar verilen e-kaynaklar kütüphanenin mevcut koleksiyonu ile çakışma göstermemelidir. Veri tabanı aboneliklerinin yenilenmesinde kullanım istatistikleri dikkate alınmakta, ilginin yetersizliği durumunda aboneliğin iptali söz konusu olabilmektedir.
3.1.5. Görsel İşitsel Kaynaklar
Görsel İşitsel Kaynak istekleri değerlendirilirken eğitimi destekleyecek özellikte olması, eğitici serilerden oluşan koleksiyonlar gelen istekler doğrultusunda koleksiyona dahil edilir ve çeşitliliğin arttırılması sağlanır.
Basılı kitap eki olan CD-ROM, DVD-ROM’lar da koleksiyona dahil edilir.
3.2. Bağış
Kütüphane koleksiyonuna dahil edilmek üzere kişi veya kurumlardan gelen bağış kaynaklara ait işlemleri kapsar.
Bağış kaynaklara yönelik koleksiyon geliştirme ilkeleri;
Kişisel koleksiyonlar “Özel Koleksiyon” adı altında alınmamaktadır, nitelikli olanları kabul edilir. Kişisel koleksiyonların “Özel Koleksiyon” adı altında alınması Kütüphane Danışma Kurulunun uygun görmesi ve rektörlüğümüzün onayı ile gerçekleşir.
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bağış yapılan yayınları hangi bölümde ve hangi kurallar doğrulusunda kullanıcılara sunacağı konusunda karar verme hakkına sahiptir.
4. Ayıklama
Ayıklama işlemleri Kütüphane personelinden oluşan “Ayıklama Komisyonu” tarafından yapılır ve ayıklama işlemine ait tutanak hazırlanır. Üniversite yönetimi tarafından oluşturulan “Hurda Komisyonu” kararı ile hurdaya ayrılabilir.